Del Duc 14, Pral. 08002 Barcelona
Telf. 933 016 581 • afc@afc.cat

Dilluns a dissabte de 17:30h a 21:00h

Entitat reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi

Sortida fotogràfica Hospital St. Pau

 

DSC02093

 

DATA PREVISTA: dimarts 27 de juny

PUNT DE TROBADA: A l’entrada (xamfrà amb Cartagena i Sant Antoni Mª Claret).

COM ARRIBAR: Metro L5 (Sant Pau | Dos de Maig) L4 (Sant Pau | Dos de Maig)

També es pot anar amb els autobusos 19, 20, 45, 47, 92 i H8

HORA DE TROBADA: A les 9.40 h

HORARI DE L’ACTIVITAT: de 10 a 12:30 h

PREU:

  • Tarifa general 13 €.

  • Tarifa reduïda per a joves de 12 a 29 anys, majors de 65 anys i titulars de la Targeta Rosa Reduïda 9,10 €.

  • Visita gratuïta (cal obtenir-la a taquilla) per a persones aturades i titulars de la Targeta Rosa Gratuïta

INSCRIPCIÓ: Enviar correu a sortides@afc.cat indicant nom i numero de soci 

El recinte

Després d’acollir durant un segle les instal·lacions de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, arran del trasllat de l’activitat sanitària al nou hospital, un ambiciós procés de rehabilitació ha permès recuperar el valor patrimonial i artístic del Recinte Modernista de Sant Pau, obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner.

Gràcies a aquesta transformació, el Recinte Modernista s’ha convertit en un nou espai de referència de la ciutat de Barcelona en el qual hi conviuen la història i la innovació.

La restauració dels pavellons modernistes, declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 1997, també ha permès el desenvolupament d’un programa cultural que té com a objectiu principal la posada en valor d’aquest tresor del modernisme europeu. La figura de Lluís Domènech i Montaner i la seva aportació al moviment modernista, així com el valor patrimonial i institucional de Sant Pau i la seva aportació a la medicina en són les peces clau.

Nou espai expositiu del Pavelló de Sant Salvador

El Recinte Modernista estrena un nou espai expositiu que repassa la trajectòria històrica de la institució i ret homenatge a la figura de Lluís Domènech i Montaner. El nou espai es troba al Pavelló de Sant Salvador, l’últim edifici del conjunt arquitectònic que ha estat rehabilitat.

L’estructura del pavelló, dividit en dues plantes, ha ajudat a estructurar el discurs i els llenguatges del projecte expositiu. La visita comença per la planta semisoterrània, a la qual s’accedeix des dels túnels. Una primera projecció sobre una pantalla panoràmica situa el visitant en els continguts expositius que anirà trobant a l’edifici: la importància de l’Hospital dins la història de la medicina a Barcelona; el llegat del banquer Pau Gil i la contribució de la societat civil catalana a l’Hospital; i la creativitat de Lluís Domènech i Montaner al servei del nou Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

El recorregut per aquesta primera planta segueix un ritme cronològic. Gràcies a diverses vitrines amb material mèdic i històric, plafons informatius, maquetes i pantalles interactives es presenta una part de la rica col·lecció patrimonial conservada que ajuda a comprendre la importància històrica de Sant Pau.

La planta superior profunditza de manera singular en la figura i obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner mitjançant una instal·lació d’autor. Es tracta d’una recreació contemporània d’un drac, un motiu característic de la iconografia catalana al llarg del temps i que va ser revisada i tractada pels modernistes. Aquesta instal·lació, combinada amb diversos recursos audiovisuals, permet anar més enllà i recull tres aspectes troncals del perfil polièdric de Domènech i Montaner: l’erudit, l’arquitecte i l’ideòleg.

Desitjant que aquesta proposta sigui del vostre gust, us esperem.

Josep Vicente