Del Duc 14, Pral. 08002 Barcelona
Telf. 933 016 581 • afc@afc.cat

Dilluns a dissabte de 17:30h a 21:00h

Entitat reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi

Sortida fotogràfica: Descobrint el Cementiri del Poblenou de Barcelona

 

1

Josep Vicente

DATA: dimarts, 26 de novembre del 2019

PUNT DE TROBADA: a l’entrada del Cementiri, Av. Icària, s/n. 08005 Barcelona

HORA: 10,15 hores

COM ARRIBAR-HI:Autobusos: 59,  H16, V27, 136   

-Metro: Línia 4. Estació Llacuna (sortida c/ de la Ciutat de Granada)

DESCRIPCIÓ DE L’ACTIVITAT:

Per entendre per què un cementiri també pot estar ple d’art, només cal acostar-se al del Poblenou. Està esquitxat de racons de gran interès artístic, històric i emocional, com el famós grup escultòric anomenat «el petó de la mort» Es tracta d’un interessant recinte funerari ple d’escultures i raconets de gran harmonia que ens oferiran l’oportunitat de captar moltes i bones fotografies. Conté tombes de personatges tan il·lustres com Josep Anselm Clavé, Serafí Pitarra o la família Santpere. També hi ha tombes anònimes com la venerada tomba del “santet” del Poblenou, un noi de barri a qui encara se li fan nombroses ofrenes, o les dels gitanos amb les seves escultures, moltes vegades realistes, com la de l’home elegantment vestit que porta a la butxaca el seu inseparable paquet de tabac.

El Cementiri del Poblenou va ser inaugurat l’abril del 1819, aquest any, doncs, se celebra el seu bicentenari. És el millor moment per visitar-lo i descobrir la seva història tot fent una passejada fotogràfica pels emblemàtics espais d’aquest recinte funerari, el primer que es va construir a la ciutat de Barcelona quan a la capital catalana hi havia un veritable problema de salubritat a causa dels cementiris parroquials i es va decidir fer-ne un extramurs de la ciutat.

El cementiri del Poblenou, com tants d’altres, és un veritable museu a l’aire lliure. Ja fa anys que Oriol Bohigas, quan altres arquitectes s’atrevien a demanar la desaparició del recinte, va defensar la seva naturalesa com a catàleg de l’arquitectura de l’època. Afortunadament es va mantenir dempeus i actualment s’està procedint a la seva restauració i conservació com es mereix la seva condició de patrimoni arquitectònic, històric i artístic.

Cal saber que els Cementiris de Barcelona formen part de la xarxa de recintes funeraris històrics i monumentals de l’Associació Europea de Cementiris Significatius, que aplega una cinquantena més de tot el continent, precisament amb l’objectiu de revaloritzar-los com a patrimoni cultural. Tot i que a ningú se li escapa el potencial turístic dels cementiris de Barcelona, els recintes de la ciutat comtal encara es troben molt lluny d’altres de la resta del continent que sí que han sabut treure-hi tot el profit.

Tot desitjant-vos moltes i bones fotografies i amb la il·lusió que aquesta sortida sigui del vostre gust, us hi esperem!

HORARI DE L’ACTIVITAT: de 10,15 a 12,00 hores aproximadament

PREU: gratuït

INSCRIPCIÓ: Enviar correu a sortides@afc.cat indicant nom i número de soci

(no heu de respondre a aquest correu)

2

Josep Vicente