Del Duc 14, Pral. 08002 Barcelona
Telf. 933 016 581 • afc@afc.cat

Dilluns a dissabte de 17:30h a 21:00h

Entitat reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi

Sortida fotogràfica al Poble Espanyol de Montjuïc i al Museu Fran Daurel

 

 

Poble Espanyol

DATA PREVISTA: dimarts 21 de març
PUNT DE TROBADA:  Al punt de venda d’entrades.

COM ARRIBAR: Autobús 150. Surt de la Plaça d’Espanya (al peu de les Torres Venecianes).

HORA DE TROBADA:   A les 9.40 h
HORARI DE L’ACTIVITAT:  de 10 a 12:30 h

PREU: General 14 € (jubilats 9 €) Comprant per internet 12.60 €

INSCRIPCIÓ: Enviar correu a sortides@afc.cat

 

El Poble Espanyol és un museu arquitectònic situat en una de les zones més emblemàtiques de Barcelona, a pocs metres del Pavelló Mies Van der Rohe i de les Fonts de Montjuïc. Es tracta d’un dels grans atractius de la ciutat pel conjunt únic que ofereix art contemporani, arquitectura, artesania i gastronomia en un mateix entorn.

El recinte està integrat per 117 edificis a escala real, que componen un veritable poble ibèric amb els seus carrers, cases, places, teatre, escola, restaurants i tallers artesans.

Son edificis de quinze de les comunitats autònomes d’Espanya. No hi ha cap edifici de les comunitats autònomes de La Rioja i Illes Canàries. Les Illes Canàries no compten amb representació perquè els quatre professionals responsables del projecte no van poder visitar-les per raons de pressupost.

Història

El recinte va ser construït l’any 1929 amb motiu de l’Exposició Internacional, amb la idea d’esdevenir una síntesi de la riquesa arquitectònica i cultural d’Espanya. La idea va ser impulsada per l’arquitecte català Puig i Cadafalch i el projecte va ser realitzat pels arquitectes Francesc Folguera i Ramon Reventós, amb la participació del crític d’art Miquel Utrillo i del pintor Xavier Nogués.

Els quatre professionals van fer diferents viatges per la Península per recollir el material iconogràfic que necessitaven. Durant el recorregut van fer centenars de fotografies, anotacions i dibuixos que els van permetre projectar el que volien. En total, els artistes van visitar mil sis-centes poblacions amb l’objectiu de construir no una col·lecció d’obres mestres de l’arquitectura espanyola, sinó un recinte que fos una síntesi de l’essència arquitectònica i cultural d’Espanya.

El Poble Espanyol en l’actualitat

Encara que estava previst enderrocar-lo després de l’Exposició Internacional, es va decidir conservar-lo a causa de la gran acceptació que va aconseguir. Per aquest motiu, s’han conservat les reproduccions dels carrers, places i façanes que conformen el Poble Espanyol.

A més a més, al seu interior hi treballen de forma regular una trentena d’artesans, els quals mostren en viu la fabricació dels seus productes, tals com vidre, cuir, ceràmica, joies, màscares, cistelleria, guitarres espanyoles, etc. També hi compta amb establiments de restauració.

Museu Fran Daurel

Dins del recinte es troba el Museu Fran Daurel. És tracta d’una col·lecció privada oberta al públic que acull més de 295 obres d’autors clau de l’art contemporani català i espanyol: Picasso, Dalí, Miró, Tàpies, Barceló, Guinovart i Amat, entre molts altres. Pintures, escultures, tapissos, dibuixos i peces de ceràmica es concentren en aquest museu que inclou, a més, un jardí escultòric –amb 41 escultures de gran format–en què l’art i la natura es combinen harmònicament. És gestionat per la Fundació Fran Daurel.

No es poden fer fotografies però mereix una visita.

Desitjant que aquesta proposta sigui del vostre gust, us esperem.

Josep Vicente