Del Duc 14, Pral. 08002 Barcelona
Telf. 933 016 581 • afc@afc.cat

Dilluns a dissabte de 17:30h a 21:00h

Entitat reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi

Sortida fotogràfica al Parc de la Torreblanca

 

_DSC5857RDATA PREVISTA: divendres 28 d’abril

PUNT DE TROBADA:  Darrera parada de la linea T3 del TRAMBaix (Sant Feliu | Consell Comarcal).

La T3 comunica amb el metro L3 a Maria Cristina, Palau Reial i Zona Universitària i amb la L5 a Can Rigal.

HORA DE TROBADA:   A les 9:45 h

HORARI DE L’ACTIVITAT:  de 10 a 12:30 h

PREU: Activitat gratuïta

INSCRIPCIÓ: Enviar correu a sortides@afc.cat  indicant nom i número de soci.

 

 

El que l’ arquitecte Albert García Espuche, ha dit d’aquest parc.

Espai verd metropolità sorgit de la transformació de l’antiga finca agrícola de la Torreblanca a la vall baixa del riu Llobregat. Nou parc central entre els municipis de Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat i Sant Joan Despí.

Estat anterior

La història de Torreblanca ens apropa a les transformacions experimentades per una de les finques agrícoles més notables d’aquest sector del Baix Llobregat. A la fi del segle xix, el marquès de Monistrol emprèn una radical transformació de la seva residència a la finca i dels seus jardins privats, en fer-hi construir un gran palau d’estil neogòtic i els jardins romàntics dels voltants. La guerra civil afectà greument Torreblanca i els marquesos iniciaren la reorganització de la finca amb la intenció de fer-la viable econòmicament: s’hi construí una granja d’aviram i ous i es fomentà la comercialització de les roses (ja iniciada a la fi del segle passat). Però les destruccions que patí el palau foren irreversibles i els marquesos decidiren enderrocar-lo l’any 1958. Sota el palau aparegueren les restes de l’antiga Torreblanca: un recinte rectangular limitat per grans murs, amb una torre rodona en cada cantonada. Després de diferents intents d’urbanització, l’últim per mitjà del Pla Parcial Torreblanca, que s’aprovà tot excloent-la del perímetre, la Corporació Metropolitana decidí d’adquirir la finca que passà amb tots els seus elements al patrimoni públic el novembre de 1982.

Objecte de la intervenció

Els terrenys de la vall baixa del Llobregat, concretament els de la riba esquerra, s’han vist afectats, des de mitjan segle XX, per l’ocupació industrial, les vies de comunicació i l’expansió urbana. La zona del parc era un dels pocs espais lliures del Baix Llobregat i, per aquesta raó, s’emprengué la recuperació de la finca, d’origen privat, per convertir-la en un espai verd per a l’ús col·lectiu.

Descripció

El parc es troba als termes municipals de Sant Joan Despí i Sant Just Desvern, i a tocar del de Sant Feliu de Llobregat. El seu límit nord és l’antiga carretera general (N-340), on es troba l’entrada des de Sant Feliu. Pel sud-est el tanca el carrer de Torreblanca, on hi ha la porta de Sant Just i per l’oest l’Avinguda de la Generalitat –amb accés des de Sant Joan Despí– i el ferrocarril de Renfe.

Al cor del parc es troba el jardí romàntic de final del segle xix. El seu disseny parteix de la idea d’imitar les formes i els elements propis de la natura amb grutes, illes, coves, llacs i salts d’aigua voltats d’una vegetació que creix lliurement i que converteix aquest espai en la part més important del parc. Al voltant seu, el parc modern segueix la traça dels antics camps de conreu de la finca, amb una estructura de grans trapezis que envolten els vells jardins. La seva concepció és més funcional per tal de donar resposta a les demandes dels actuals usuaris: zones per a jocs i pràctiques esportives, per a espectacles a l’aire lliure, àrees de pic-nic, bars, etc.

A la zona del llac i per un dels corriols de l’illa gran s’arriba al templet que custodiava fins fa relativament pocs anys una autèntica ara romana.

El laberint ocupa el centre de la plaça on es trobaven el palau i la capella. Els altres elements de la plaça són els mateixos que acompanyaven el palau, juntament amb el qual integraven l’espai central on va desenvolupar-se durant segles la vida quotidiana de Torreblanca.

Damunt l’empremta d’un antic camí, el Passeig de les Esfinxs és alhora eix articulador i carrer major del parc. Dues esfinxs amb cara humana i cos de lleó (antigues guardianes de l’entrada principal de la finca) són les sentinelles de l’entrada central; una línia de xiprers flanqueja el recorregut fins a la plaça de la Torre, idònia per a la celebració de diverses activitats a l’aire lliure.

Valoració

Les infraestructures de comunicació (carretera nacional, autopista i via fèrria) formen al voltant del parc unes clares barreres i marquen fortament aquest sector de territori metropolità. Enmig d’aquest complex ordit, el parc constitueix una aportació indispensable d’espai lliure i qualitat paisatgística molt notable, reforçada pels valors històrics del lloc.

Animeu-vos. Us esperem.

Josep Vicente