Del Duc 14, Pral. 08002 Barcelona
Telf. 933 016 581 • afc@afc.cat

Dilluns a dissabte de 17:30h a 21:00h

Entitat reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi

Sortida fotogràfica al Mataró Modernista

 

9_Exterior_Coll_Regàs

Recorregut històric i fotogràfic per el Mataró Modernista

DATA PREVISTA: dijous,13 de desembre

COM ARRIBAR:Renfe línia R1 Mataró

PUNT DE TROBADA: Sortida d’estació Renfe de Mataró

HORA DE TROBADA: A les 10,15 h.

HORARI DE L’ACTIVITAT:  de 10,30 a 13.30 hores aproximadament.

PREU: 6 € de entrada a la Casa Coll i Regàs

VISITAREM:

  • Nau Gaudi
  • Edifici La Beneficència
  • Saló de Sessions i galeria d’Il·lustres, Ajuntament de Mataró
  • Casa natal de Puig i Cadafalch
  • Mercat del Rengle
  • Botiga “La Confianza”
  • Casa Parera
  • Casa Coll i Regàs (visita guiada de 12h a 13.30 h)

Durada prevista de la visita 3 hores.

INSCRIPCIÓ: Enviar correu a sortides@afc.cat indicant nom i numero de soci (no heu de respondre al correu comunicacio@afc.cat)

El Modernisme a Mataró

El modernisme és el corrent cultural europeu que marca la fi del segle XIX i l’inici del segle XX. Abasta totes les arts i, a la vegada, representa també una manera de viure. El modernisme a Mataró té el nom de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, protagonista de les principals actuacions arquitectòniques modernistes a la ciutat.

JOSEP PUIG I CADAFALCH

Començà a treballar com a arquitecte tant a Mataró com a Barcelona. Va ser arquitecte municipal de Mataró entre 1892 i 1896. Com a arquitecte municipal es cuidà de la urbanització de molts carrers i modificà, modernitzà i amplià la xarxa de clavegueres, moltes de les quals són avui, més de cent anys després, en perfecte estat d’ús i manteniment. Amb el metge Viladevall havia redactat el treball Memoria sobre el estadosanitario de la ciudad de Mataró, en el qual es demostrava que el mal estat, o la no existència de clavegueres, era la causa dels molts problemes sanitaris mataronins. Reformà el Saló de Sessions de la Casa de la Ciutat i completà el seu enteixinat. Executà l’edifici del Rengle de parades de la plaça Gran, projectat pel seu antecessor, l’arquitecte Emili Cabanyes, dissenyant una nova coberta. Construeix l’edifici de la Beneficència del carrer de Sant Josep.

A la mateixa època, projectà i executà diverses obres d’iniciativa privada. La primera, la Casa Sisternes (1891), al carrer de Sant Simó, cantonada amb les Espenyes. També la botiga de Can Palomer o La Confianza (1894), a la plaça Xica, i la Casa Parera (1894) al carrer Nou.

A Mataró, després d’haver deixat el càrrec d’arquitecte municipal, projectarà la Casa Coll i Regàs (1898) al carrer d’Argentona. I a Argentona la seva pròpia casa (1897-1905), can Garí del Cros (1897) i la capella del Sagrament de l’església parroquial de Sant Julià.

Durant el temps que treballà a Mataró, participà en totes les empreses culturals i artístiques de la ciutat. Col·laborà en la fundació de la biblioteca pública municipal. Va ser membre fundador de l’Associació Artística Arqueològica i dissenyà l’estendard que l’associació oferí al monestir de Ripoll durant la restauració. S’encarregà de la instal·lació del primer Museu de Mataró situat als baixos del desaparegut edifici de l’Escola d’Arts i Oficis.

És possible que, per tot això, Joaquim Coll i Regàs, empresari tèxtil, li encarregués el projecte de la seva casa, avui convertida en símbol de la ciutat.L’any 1896 va comprar dues cases al carrer d’Argentona i immediatament edificà la seva de nova planta d’acord amb el projecte redactat per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, que quedà enllestida l’any 1898. El planejament seguia la tradició dels casals de la burgesia urbana de Mataró i, en aquest sentit, és l’únic casal construït a la ciutat en època modernista.

 Desitjant que aquesta proposta sigui del vostre gust, us esperem.

Josep Vicente

1_Nau_Gaudi