Del Duc 14, Pral. 08002 Barcelona
Telf. 933 016 581 • afc@afc.cat

Dilluns a dissabte de 17:30h a 21:00h

Entitat reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi

Sortida fotogràfica a la presó”La Model”

 

DSCF5005

 DATA PREVISTA: divendres 23 de novembre

COM ARRIBAR: Metro L5 (Entença) sortint pel carrer Entença. Bus V9

PUNT DE TROBADA: Davant de la porta principal al carrer Entença, 155

HORA DE TROBADA: A les 15.15 hores.

HORARI DE L’ACTIVITAT: Depèn de la cua que hàgim de fer.

PREU: La visita és gratuïta.

Durada de la visita: Una hora aproximadament.

INSCRIPCIÓ: Enviar correu a sortides@afc.cat indicant nom i numero de soci. No heu de respondre al remitent (comunicacio@afc.cat).

LA MODEL

La Model és l’edifici penitenciari que ha acompanyat la història contemporània de Barcelona. Una presó amb un gran simbolisme per als ciutadans que ara inicia el camí per convertir-se en un nou lloc de referència a l’Esquerra de l’Eixample, acabant amb la barrera urbana que va suposar aquesta instal·lació durant més d’un segle.

La Model es va idear amb l’objectiu de ser un centre penitenciari exemplar. Aixecada a l’extraradi de la Barcelona de 1904, la presó ocupava dues illes de l’Eixample i estrenava un disseny arquitectònic innovador en forma de panòptic: partint d’un cos central poligonal –on s’ubicaven els vigilants– naixien radialment sis galeries amb unes 600 cel·les on s’allotjaven els presos. Aquesta estructura, inspirada en les tesis del jurista i filòsof britànic Jeremy Bentham i dissenyada per Salvador Vinyals Sabaté i Josep Domènech Estapà, permetia una vigilància i un sistema de control excepcional.

Al llarg del segle XX, a mesura que Barcelona creixia al seu voltant, La Model va esdevenir el lloc on van ser empresonades les persones participants en revoltes de tot tipus. Durant el Franquisme, les cel·les d’aquest recinte van acollir milers de presos polítics, sobretot durant la dècada del 1940, durant la gran repressió de la postguerra. Dins dels seus murs es van produir almenys 24 execucions a garrot vil que avui dia estan documentades.

Durant la visita podrem veure la paqueteria, el locutori, el centre del panòptic, les galeries 4 i 5 i el pati d’esports així com el pati d’entrada que ha estat habilitat amb mobiliari urbà i que s’ha incorporat al barri com un nou espai de relax i esbarjo. Sortint del recinte podrem fotografiar els graffitis que decoren el mur exterior del carrer Provença.

Desitjant que aquesta proposta sigui del vostre gust, us esperem.

Josep Vicente

DSCF5007