Del Duc 14, Pral. 08002 Barcelona
Telf. 933 016 581 • afc@afc.cat

Dilluns a dissabte de 17:30h a 21:00h

Entitat reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi

Sortida fotogràfica a la Festa de la Rosa

 

FestaRosa02DATA PREVISTA: dissabte 13 de maig

PUNT DE TROBADA:  Darrera parada de la linea T3 del TRAMBaix (Sant Feliu | Consell Comarcal). Des d’allà ens desplaçarem al Palau Falguera, seu de l’exposició.

La T3 comunica amb el metro L3 a Maria Cristina, Palau Reial i Zona Universitària i amb la L5 a Pubilla Cases / Can Rigal.

HORA DE TROBADA:   A les 9:45 h

HORARI DE L’ACTIVITAT:  de 10 a 12:30 h

PREU: Activitat gratuïta

INSCRIPCIÓ: Enviar correu a sortides@afc.cat  indicant nom i número de soci

L’Exposició Nacional de Roses a Sant Feliu de Llobregat, capital del Baix Llobregat, és un dels esdeveniments més emblemàtics de la ciutat. La d’aquest any és la 59ª edició. Es tracta doncs d’una tradició amb mol arrel a Sant Feliu.

Es cel·lebra durant les Festes de Primavera, els dies 12, 13 i 14 de maig al Palau Falguera.

L’Associació Amics de les Roses de Sant  Feliu de Llobregat organitza diversos concursos al voltant de les roses inclús un de fotografia anomenat Concurs de Fotografia Trofeu Rosa d’Or

 

Enric Farreras, soci destacat dels Amics de les Roses ens explica una mica d’història sobre les roses.

Les roses a Catalunya

És a finals del segle XIX i sobretot a principis del XX , quan el canvi del concepte d’enjardinament i de conreu, els avenços tècnics i la moda pels viatges faran que es desenvolupi a Espanya i a Catalunya d’una manera especial el camp de la roserística.

En aquest sentit cal esmentar Joaquim Aldrufeu com a un dels pioners pel que fa  a l’aplicació de les noves tècniques genètiques en la hibridació de roses. La producció de Joaquim Aldrufeu era de tal magnitud que l’any 1890 ja havia editat divuit catàlegs amb més tres centes cinquanta varietats de roses.

D’altra banda, el nom de Joaquim Aldrefeu, també se l’ha de tenir present perquè va resultar ser un dels mestres destacats dels obtentors catalans, entre els quals trobem el santfeliuenc Pere Dot i Martínez, l’obtentor per excel·lència i referent obligat en el món de la roserística a nivell mundial.

Les roses a la comarca i a Sant Feliu

D’altra banda tampoc és casualitat que quan es parla de roserística a Catalunya es pensi en el Baix Llobregat. Són força els noms il·lustres de la roserística catalana i espanyola vinculats al Baix Llobregat: Camprubí, Torre Blanca, la finca dels marquesos de Monistrol, que reparteix la seva propietat entre Sant Just Desvern, Sant Joan Despí i Sant Feliu de Llobregat, famosa pel conreu de rosers pràcticament  fins a la dècada dels setanta del segle passat i  Llorenç Pahissa i Pere Dot i els seus hereus aquests darrers santfeliuencs.

Pere Dot i Martínez comença  en el món de l’horticultura de la mà del seu pare Simó i acabarà fundant una nissaga dedicada a l’obtenció de roses que s’ha perllongat durant tres generacions.

Però els seus inicis no van ser gaire fàcils. Deprés de discutir-se amb el seu pare per voler-se dedicar a la floricultura es traslladà a treballar amb Joaquim Aldrufeu. L’interès per l’horticultura i de forma especial per la floricultura el va portar a viatjar per Bèlgica i França. Va ser concretament a París on descubrí a través d’una publicació la seva veritable vocació per les roses.

De fet els seus inicis com a obtentor els fa amb dues roses d’origen francès ( Mme Ravary i Mme Edouard Herriot) de les que en resulta la varietat Margarita Riera.

A partir d’aquí la seva producció anirà creixent de la mateixa manera que el seu prestigi. És a partir de 1936 quan comença a investigar en l’obtenció de roses petites, més conegudes com a miniatures fins el punt d’aconseguir la rosa més petita del món a la que li va donar el nom de Si . El nom de la rosa es deu a la resposta que va donar quan li van preguntar si era la més petita del món. Pere Dot va respondre amb un si, d’aquí el seu nom. Pel que fa a les miniatures també en destaquen Perla de Alcanada, Regina, Perla de Montserrat o Para tí

Però els reptes no havien fet més que començar i a partir d’aquí va treballar per fer roses més estilitzades, amb la tija més llarga fulles més grans i colors nous. En relació als colors val a dir que el seu fill Marí Dot va aconseguir una rosa molt fosca que  es va presentar en societat amb el nom de Tarradellas.

El Palau Falguera

Des de l’any 2006 aquest Palau és la seu de l’Exposició Nacional de Roses. L’edifici acull diversos serveis municipals, així com l’Escola Municipal de Música.

Un cop visitada l’exposició encara podem continuar fent fotos al Palau i també als jardins que l’envolten.

Els jardins del Palau Falguera daten del segle XVII, quan Jaume Falguera va construir un gran palau amb uns jardins que arribaven fins al riu Llobregat. Algunes fonts històriques mencionen l’estada al Palau Falguera del rei Felip V, a principis del segle XVIII. Fins a l’any 1988, aquest conjunt històric va ser propietat del marquès de Castellbell, descendent de Jaume Falguera.

L’any 1995 la finca, que actualment la formen un palau de 2.800 m² i els jardins, que tenen una extensió d’1,5 hectàrees, la va adquirir l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat per convertir-la en un parc públic.

Els jardins compten amb àmplies zones de gespa, bancs, camins, així com una zona infantil per gaudir amb plenitud de l’indret.

Animeu-vos. Us esperem.

Josep Vicente