Del Duc 14, Pral. 08002 Barcelona
Telf. 933 016 581 • afc@afc.cat

Dilluns a dissabte de 17:30h a 21:00h

Entitat reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi

Revelatge d´arxius RAW de Fuji-X amb Adobe ( LR/ACR)

 

 

RAF02VICENTECOS

El sensor X-Trans

Com be sabeu, els sensors de les càmeres fotogràfiques solament capten llum però no color.
Per poder interpretar els colors, els sensors porten un filtre denominat
Bayer (nom de l’enginyer que el va inventar) on davant de cada “fotosito” porta un filtre de color verd, vermell o blau disposats en una matriu en grups de quatre (dos verds, un blau i un vermell).

Aquesta disposició provoca un desagradable efecte òptic (moaré o aliàsing) quan fotografiem trames regulars. Per neutralitzar aquest efecte s’aplica damunt del sensor un filtre anti-aliàsing que soluciona el problema i en crea un altre, certa pèrdua de nitidesa.

Els enginyers de Fujifilm, tractant de resoldre això varen observar que substituint el filtre Bayer per un altre en què els colors (RGB) estiguessin distribuïts d’una forma més aleatòria, el moaré desapareixia. Per tant no cal posar el filtre i d’aquí ve l’exquisida nitidesa de les fotografies preses amb les càmeres X equipades amb el sensor X-Trans de Fuji.

A part de tindre altres virtuts, aquests sensors, dintre de la fase de revelatge, obliga a desenvolupar uns algoritmes específics diferents dels que emprant amb els sensors Bayer.
Tots els fabricants de software per tractar aquests arxius
RAW de Fuji han hagut d’invertir moltíssimes hores per aconseguir bons resultats i Adobe ha estat un dels que més l’hi ha costat.

Adobe té dos programaris amb els quals es poden revelar arxius RAW, són Adobe Camera Raw (ACR) i Lighroom. Això no obstant, de motor de revelatge només en te un que comparteixen ambdós. Per tant tot el que s’expliqui en aquesta sessió val exactament igual per l’un que per l’altre.

Objectius

En aquesta sessió es pretén que socis que treballen amb aquests arxius RAW de Fuji, RAF concretament, ens expliquin com ho fan i quins canvis han hagut de fer en comparació amb els arxius RAW d’altres marques, totes amb sensors Bayer.

Particularment faig fotos amb càmeres amb sensor Bayer (Canon i Sony) però darrerament estic revelant bastants arxius RAF. Tinc un acord amb un propietari d’una càmera X, que me la deixa perquè faci fotos. I també em passa les seves perquè les hi reveli.

Encara que ens acompanyaran socis amb llarga experiència amb càmeres X de Fuji, la sessió estarà oberta a qualsevol dels assistents que vulguin exposar la seva. No es tracta de sentar càtedra sinó de que cadascú expliqui com se les apanya particularment.

Es tractarà doncs d’una sessió oberta.

Calendari i horari

Es farà el dimecres dia 22 de novembre de 18:30 a 20:30 hores.

La sessió estarà coordinada per Josep Vicente.

No cal inscriure’s. Us animem a participar.