Del Duc 14, Pral. 08002 Barcelona
Telf. 933 016 581 • afc@afc.cat

Dilluns a dissabte de 17:30h a 21:00h

Entitat reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi

Què és l’AFC

L’Agrupació Fotogràfica de Catalunya va néixer de manera espontània quan un grup d’afeccionats a la fotografia van coincidir en un espectacle públic. Amb l’excusa d’iniciar una conversa sobre cameres va sorgir la idea de posar uns anuncis a la premsa adreçats als afeccionats a la fotografia convocant una reunió a la qual van acudir una trentena de persones.

Aquesta entitat quedà constituïda el mes de juny de 1923, però li restà el problema de trobar un local on reunir-se. El propietari d’un bar del carrer d’Aribau núm. 21 va oferir-li una sala molt petita a l’entresol del mateix immoble, que va servir de Sala d’Actes, Juntes, exposicions, reunions, projeccions, etc. Com que el nombre de socis augmentà molt ràpidament i el local s’anava fent petit, calia trobar un lloc amb més espai; la sort va acompanyar l’entitat i el novembre de 1924 una societat que tenia problemes de supervivència va rellogar una part de l’edifici del carrer Duc de la Victòria núm. 14, on estem actualment ubicats (carrer del Duc, 14) , i posteriorment va ser ampliat adquirint els dos pisos de la planta baixa que avui encara mantenim.

Noms con Pla Janini, Claudi Carbonell, Català Pic, Otto Lloyd, Agustí Centelles, Antoni Campañà, Salvador Lluch, Joan Porqueras, etc., van ser, entre altres, socis d’aquesta primera època. Durant la dècada dels anys 60 va ser una de les més importants societats en nombre de socis, amb noms tant rellevants com Xavier Miserachs, Francesc Català Roca, Pere Català Roca, Joan Fontcuberta, Oriol Maspons, Joan Colom, Francesc P. de Ponti, Antoni Crous, Antoni Palau, Carles Roca, Jordi Gumí, Josep Closa, Rosa Szücs de Truñó, Carme Garcia de Ferrando, etc. Dos d’aquests socis, Pere Català i Roca i Joan Colom Altemir, han estat premis nacionals de Fotografia, un dels guardons més importants per als fotògrafs.

L’any 1978 es creà el Museu de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, museu d’àmbit social i no overt al públic, avui més de 25.000 negatius estereoscòpics de vidre de Barcelona, Catalunya, Espanya, Europa, persones, costums, actes socials, etc., formen l’arxiu de negatius del Museu.

Capítol a part mereix la nostra Fototeca d’Autors: noms com Claudi Carbonell, Joan Porqueras, Joaquim Pla Janini, Antoni Crous, Antoni Campañà, Francesc de P. Ponti, Antoni Palau, Francesc Català Roca, Salvador Lluch, Bru Argemí, Joan Colom, Carles Roca, Rosa Szücs, Carme Garcia de Ferrando, Pere Martínez Carrión, etc., són alguns dels autors de les obres de què disposa el nostre Museu.

Una acceptable col·lecció de cameres de fusta, de manxa i de modernes, projectors de cinema, cameres de cinema, Taxi-Phots, etc., són la base de l’exhibició permanent que hi ha a la nostra Sala d’Exposicions, a més d’altres objectes relacionats amb la història de la Fotografia.

L’Agrupació Fotogràfica de Catalunya té com a finalitat el foment i la divulgació de la fotografia en totes les seves varietats, i per aconseguir aquesta fita organitza concursos, exposicions, cursets de fotografia en blanc i negre i en color, digital, sessions de llum artificial, etc. També disposa de laboratoris en blanc i negre i en color, plató fotogràfic i equip d’audiovisuals i cine i aula digital. A més disposa d’una de les millors Biblioteques de l’Estat sobre fotografia amb un nombre molt important de llibres antics relacionats amb l’art de la llum; nombrosos experts han vingut a consultar la nostra Biblioteca per als seus treballs, igual que molts estudiosos de la fotografia per tal de a documentar-se, fins i tot han vingut d’altres països com els Estats Units, Holanda i Itàlia.

La nostra Entitat es manté solament de les quotes dels socis, no té cap subvenció ni aportació extraordinària per part de cap organisme; és per això que amb molts esforços em preparat una Aula Digital que dona als nostres socis i futures persones interessades en el món digital una alternativa més a les instal·lacions de la nostra Entitat.

L’any 2006, vam tenir l’honor de ser guardonats per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi, en reconeixement a tota la nostra trajectòria dins l’historia de la fotografia catalana.