Del Duc 14, Pral. 08002 Barcelona
Telf. 933 016 581 • afc@afc.cat

Dilluns a dissabte de 17:30h a 21:00h

Entitat reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi

Laboratori Modular de Fotografia Digital 2020/2021

 

Riu Cinca - Río Cinca - Serie varias velocidades - serie 2 - Lafortunada...

Autor: Ramon Cugat

 

Si ja tens coneixements de Photoshop, Lightroom o Adobe Camera Raw i ara vols aprofundir en la pràctica per a millorar les teves fotografies quan les fas a la càmera i quan les reveles a l’ordinador, aquí trobaràs l’espai on podràs desenvolupar l’expressió personal.

Aquest Laboratori Modular és un conjunt de xerrades i tallers on el fil conductor és el teu interès i les teves fotografies. En finalitzar tindràs criteris clars i pràctica per a aconseguir imatges de qualitat al moment de prendre la fotografia i revelar-la, d’acord amb les teves intencions.

Es presentaran els projectes als companys en finalitzar el modular i es publicaran a les xarxes socials i la web de l’AFC.

Professor:
Ramon Cugat i Mauri

Adreçat a:
Socis amb nivell intermedi de Photoshop i / o Lightroom i Adobe Camera Raw.

Durada del Laboratori:

10 sessions de dues hores

Del 20 d’octubre al 22 de desembre

Calendari i horari

Els dimarts de 18.30-20.30 h

S’hi impartirà per videoconferència (sistema zoom) durant tot el curs.

Contigent mínim per obrir curs: vuit alumnes.

Mòduls temàtics:
1. Converses sobre fotografia (4 sesions)
Són converses on els alumnes porten fotografies i entre tots es comenten, per a saber com millorar-les, ja des del punt de vista tècnic o de composició o tenir punts de vista diferents i així anar millorant.
Aquestes converses guiades són temporals i la seva finalitat es que segueixin soles, conduïdes pels mateixos socis.

Dates:

20 d’octubre, 3 i 17 novembre i 1 desembre

2. Taller de temes tècnics (2 sesions)
Són jornades per a conèixer més les càmeres i conèixer com reaccionen els sensors, quines modificacions fa la càmera als RAW i als JPG, etc.
També ens servirà per a veure quin programa visualitza millor les imatges, quin programa de revelar és més eficient, etc.
Servirà per a treure l’entrellat de moltes converses que hi ha a l’AFC.

Dates:

22 de desembre i una altra a concretar

3. Taller de revelat (lr/acr/ps) (4 sesions)
Seran jornades on es faran exercicis proposats pels alumnes, com la modificació concreta de fotos o seguir tutorials trobats per internet, etc i així aprofundir en el coneixement del PS i del LR.
S’explicaran a mode comparatiu diferents sistemes per a fer una mateixa cosa, i es mirarà quin és més pràctic i aquell s’entrarà més a fons.

Dates:

27 d’octubre, 10 i 24 de novembre i 15 de desembre

4. Taller de desenvolupament d’un tema (2 sesions)
Aquí proposarem el desenvolupament d’un tema i cada alumne l’haurà de plantejar grupalment tant a nivell de fotos que vol fer com de l’ús final i en les jornades farem un seguiment de com va evolucionant cada projecte.
També es pot proposar un tema i que cada alumnes el desenvolupi des del seu punt de vista.

Dates:

Pendent de confirmació

Preu del modular
Informació a secretaria: 933.016.581
Horari d’atenció telefònica: dilluns a divendres 17.30-21.00 h/ dissabtes: 10.00-13.30 h

1. CONVERSES SOBRE FOTOGRAFIA
Aquestes sessions són continuació de les que es fan des de fa un any.

Quan fem una fotografia volem expressar el que veiem des del punt de vista propi i de vegades ens trobem que no ha representat el que volíem, que pot ser degut a que no hem pensat massa la imatge, a que no estàvem en el lloc idoni, o a que no dominem prou la càmera, entre altres.
Es important fer la reflexió de què volem i què hem plasmat i mirar què ha passat, si s’ha aconseguit o no i el perquè.

Moltes agrupacions fotogràfiques tenen la fotolliga mensual on es demanen imatges d’un tema concret que obliga al fotògraf a pensar les imatges, a planificar-les i a fer fotografies que segurament no seran de la temàtica pròpia i això és molt bo, perquè estimula el pensament i la creativitat.

Quan es presenten les imatges per a ser votades o bé s’exposen, sempre hi ha comentaris a nivell individual de si aquesta m’agrada, aquesta no, jo l’hauria fet diferent, m’agradaria saber com s’ha fet aquesta altra, que si tenen retoc o no, etc. però no van mes enllà.

Amb aquestes converses el que es vol és posar tots aquests dubtes en comú, que els alumnes portin imatges pròpies (per a anar bé l’original i la retocada) i comentar-les d’una manera constructiva, per a créixer, i els comentaris han d’anar en aquesta via, el fotògraf que les presenta ha de tenir una actitud receptiva i d’escolta.

Una imatge per molt bona que sigui no te perquè agradar a tothom. A les trobades anirem més enllà dels gustos de les persones que les observen. Es parlarà de com s’han fet les fotografies, de si expressen el que es volia transmetre i el perquè. Quan una imatge expressa la intenció verdadera del fotògraf ja és correcta per si mateixa, encara que no guanyi cap premi.

En les converses parlarem de la il•luminació, de l’enfoc, de la composició, de l’enquadrament de la velocitat/diafragma/iso, de molts conceptes fotogràfics, que si s’escau s’ampliarà la informació, encara que no sigui la finalitat pròpia del curs.

Amb aquestes xerrades també mirarem de que els fotògrafs facin aquests esforç d’analitzar el que veuen, trobar el que els agrada i com plasmar-ho en la imatge.

Per a això va molt bé tenir diferents punts de vista aportats per persones amb diferent criteri, i així obrir el camp de visió a altres maneres de captar una imatge.

En definitiva:
– fer palesa la importància de reflexionar i pensar que volem transmetre amb una fotografia
– conèixer tècniques fotogràfiques que ens poden ajudar a millorar
– compartir coneixement

2. TALLER DE TEMES TÈCNICS
Afegirem temes nous al que ja hem anat explicant.

Mirarem d’aplicar el mètode científic per a conèixer com funcionen certes funcions o bé mirar quina funció/programa funciona millor .

Sovint sentim comentaris de si una funció concreta de la màquina s’aplica al RAW o només al JPG, si el millor és disparar dretejant o no, etc., però no sabem si afecta o no a la nostra càmera.

Sempre que sentim aquests comentaris ens venen ganes de verificar com actua la nostra càmera, però rarament ho fem.

Aquest taller va destinat a esbrinar com treballa cada càmera en aquests temes on es plantegen els dubtes, on he preparat una sèrie d’exercicis per a saber com afecta cada funció sobre les que treballarem. Evidentment es poden afegir tants dubtes com es vulguin i anirem traient l’entrellat a cada una de les consultes.
En aquest apartat també afegirem temes que en principi no s’engloben en els altres com ara com imprimir una imatge, com configurar correctament un monitor, com fer una projecció, etc, i altres coses que vagin sortint, que no es puguin englobar en els altres apartats.

Altres exercicis
-Com actua l’EB en diferents càmeres
-Guanyar profunditat de camp amb càmera amb objectiu descentrable o amb FocusStacking
-Comparació de diferents visualitzadors de imatges
-LR vs ACR

3. TALLER DE REVELAT (LR/ACR/PS)
Continuarem amb aquest tipus de taller adaptant el funcionament per a conèixer el funcionament de funcions claus.

Després d’haver fet 3 nivell de Photoshop (60 hores) ja he explicat la base per a poder treballar amb el Photoshop.

A partir d’aquí les necessitats dels alumnes es comencen a dispersar.

Aquest curs està destinat a alumnes que ja treballen amb PS o que han fet els cursos anteriors i que volen continuar aprofundint en el coneixement, reforçar la base i solucionar dubtes.
Cada alumne aportarà fotografies que vol tractar i les treballarem des del principi, per tant farem un revelat via LR/ACR i continuarem amb el PS per a aconseguir el que es vol. Es important treballar les imatges seguint el flux de treball dels alumnes que acostumen a anar de LR/ACR a PS.

També els alumnes poden aportar tutorials trobats per internet que volen seguir, i els farem a classe i explicarem el perquè s’aplica cada funció en cada moment. Així repassarem les diferents funcions ja conegudes per a treballar-les amb més precisió i rapidesa i n’aprendrem de noves.

4. TALLER DE DESENVOLUPAMENT D’UN TEMA
Tenim diferents opcions, la primera és que cada alumne proposi un tema individual o bé que es proposi un tema comú.

Molt sovint fem fotografies de manera individual, i pot ser molt interessant fer fotografies per a explicar històries, cosa que comporta tenir diverses fotografies.

En aquest curs el que pretenem és pensar un tema que comporti pensar les fotografies de manera grupal, no aïllades, cosa que comportarà diferents fases:

● Pensar el tema
● Pensar les fotografies que necessitem
● Fer les fotografies
● Tècnica
● Composició
● Fer la tria
● Revelar-les amb LR/ACR/PS
● Presentar-les com un vol (LR/PS/Word/Acrobat/Altres)
● Fotorevista/Fotollibre
● Exposició
● Calendari
● Plafons
● Projecció
• Presentació del projecte a l’AFC i familiars

El procediment serà el següent:
● Cada alumne triarà un tema
● Pensarà quines i quantes fotografies necessita i farà la presentació a la resta de companys.
● Els altres alumnes comentaran quines fotos afegiria i quines trauria
● A partir d’aquesta informació rebuda cada alumne modificarà o no el seu projecte.
● SI l’alumne vol fer alguna fotografia concreta i no sap com o no se’n surt a classe mirarem quina tècnica hem de seguir i també comentarem conceptes de composició.
● Es començaran a fer les fotografies i explicarem com fer la tria (ens basarem amb el LR.
● Quan es tinguin es mostraran per a saber si se n’han d’afegir o treure, i es mirarà si la qualitat és homogènia.
● Cada alumne revelarà les seleccionades i a classe mirarem que ha fet i si es pot fer millor o més ràpid.
● Després prepararem les imatges per a l’ús final que cada alumne vol. Per a fer-ho usarem diferents programes, tot dependrà del que es vulgui fer
● Fotorevista/Fotollibre (LR, Hofmann, Fotoprix, i-moments, etc.)
● Exposició (LR)
● Calendari (Word/Acrobat)
● Plafons (PS)
● Projecció (LR/Proshow Producer)
● Es presentarà el projecte als companys i després a l’AFC i familiars