Del Duc 14, Pral. 08002 Barcelona
Telf. 933 016 581 • afc@afc.cat

Dilluns a dissabte de 17:30h a 21:00h

Entitat reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi

Exposició “Toni Vidal Retratista”

 

Retrat F. Català Roca

Retrat F. Català Roca

SALA BRUNO ARGEMÍ

INAUGURACIÓ: 25 d’abril a les 19 hores

Fins el 3 de juny

 

Antoni Vidal Miquel ( Es Castell, 1934) és un fotògraf menorquí amb una llarga i consagrada trajectoria professional. La seva producció fotogràfica inicial ens mostra l’arquitectura rural, el paisatge, el retrat i les feines artesanals de la Menorca dels anys 50 i 60. A partir de l’any 1968 va començar a treballar com a fotògraf professional a Bar­celona. Aquest mateix any fa la seva primera exposició a la Sala Aixelà, on presenta un recull de cent fotografies de la fàbrica Gas Maó, amb una evident intencionalitat social, que mos­tren al mateix temps les dures condicions de treball i la dignitat humana dels obrers fabrils.

L’any 1970, també a la Sala Aixelà va presentá l’exposició “Artistes Catalans Contemporanis”, amb retrats de dinou artistes catalans desta­cats del moment: Salvador Dalí, Joan Miró, Antoni Tàpies, Joan Ponç, Josep Guinovart, Joan Hernández Pijuan, Ricard Bofill…

L’esperit de denúncia i conscienciació social és present en exposicions com “Homes/feina” (1983), una col·lecció de dues-centes dotze fotografies sobre els oficis artesanals, i l’expo­sició itinerant “Dones” (2002) que presenta els retrats de les dones de l’Associació d’afectades de càncer de mama, i altres retrats d’escripto­res reconegudes com a Mercè Rodoreda, Au­rora Bertrana i Maria Aurèlia Capmany. Altres exposicions individuals que cal destacar són les de la Fundació Miró de Bar­celona (1977 i 1983), el Col·legi d’Arquitectes de Santa Cruz de Tenerife (1979), les de la Galeria Caramany de Girona (1992) i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelo­na (1994), l’Institut und Museum für Geologie und Paläontologie de la Universitat de Tübin­gen (1995), l’EGG Gallery de Tòquio (1998) i el Centre d’Études Catalanes de l’Université París-Sorbonne de París (2005). El seu esperit més poètic i sensual és present a les col·lec­cions “Roques”, “Vegetals” i molt particularment “Vestits de ceba”.

Toni Vidal, des de la seva gran humiltat, ha des­envolupat una llarga i rica trajectòria professio­nal remarcable per la seva versatilitat i domini tècnic en una feina fotogràfica coherent i plena de lirisme amb la que ha sabut mostrar la digni­tat i bellesa de les coses més senzilles.

El filòsof Baltasar Gracián en un dels seus més famosos aforismes ens deia: “quan els ulls veuen el que mai han vist, el cor sent el que mai ha sentit”. Sense cap dubte, la contemplació de moltes de les fotografies de Toni Vidal, amb la seva enorme sensibilitat, fa que vegem el que mai abans hem vist i que el nostre cor senti el que mai abans ha sentit.