Del Duc 14, Pral. 08002 Barcelona
Telf. 933 016 581 • afc@afc.cat

Dilluns a dissabte de 17:30h a 21:00h

Entitat reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi

Exposició “Calipigia, bodyscapes y más…”. Umberto Victoria

Mammy_Yankee 490

 

Sala Bruno Argemí.

 

Inauguració: el 11 d´octubre a les 19:00 hores.

 

Fins el 26 d´octubre de 2017.

 

 

Umberto de Jesús Victoria Ayuso (Mèrida, Yucatán. Mèxic, 1958)

Per Claudia Victoria. Especialista en art per La Sorbona de París.

De naturalesa sensible i observadora, inquiet i minuciós; Umberto Victoria porta més de 50 anys darrere de la seva càmera. Apassionat de les aus i les flors, en tot aquest temps ha realitzat una important col•lecció de fotografies de la flora i la fauna dels diversos llocs per on ha caminat…

Es va iniciar en la fotografia a una edat molt primerenca, quan acompanyava el seu pare a la jornada de treball, en el seu estudi fotogràfic situat al centre d’una Blanca Ciutat del sud-est Mexicà. Aquí, passava nombroses tardes al “quart obscur” ajudant al seu pare en el revelat de rotllos de pel•lícula en blanc i negre. Pare i fill, submergits en la interminable obscuritat tenyida de vermell per la llum de seguretat i dels penetrants olors químics d’aquest petita cambra on aprendria un dels processos més importants de la seva professió: el revelat.

Als dotze anys d’edat, somiant amb tenir la seva primera càmera fotogràfica, reuneix els cupons de promoció que sortien en alguna prestigiada marca de sabons i rentavaixelles, per a bescanviar-los per una càmera Brownie festa. El seu pare, orgullós en veure aquesta iniciativa, decideix pagar la diferència per poder adquirir un Kodak Retina, doncs ell sempre li deia al seu fill que era un professional.

Els anys passen i la primera feina que fa és a l’Institut Mexicà del Petroli (1979-1983). Primer en el departament de cinema i després en el de televisió com a assistent de cambra, a la Ciutat de Mèxic.

Al seu retorn a Mèrida, treballa de nou al costat del seu pare, en l’estudi fotogràfic de la família on es va dedicar sobretot a la fotografia de societat i la fotografia publicitària. Entre 1983 y 1985 treballa com a fotògraf clínic en l’Institut Mexicà de l’Assegurança Social. El 1985 s’inicia en el ram del vídeo.

L’any 2007 inicia una nova aventura en la seva vida. Viatja a la ciutat de Barcelona, on troba l’amor i decideix fixar la seva residència. La Yolanda, la seva companya de viatge i vida l’acompanya des de llavors en els seus innombrables viatges de “cacera d’imatges” pels voltants de Barcelona, en països gals o per les costes yucatecas.

L’any 2012, obté la nacionalitat espanyola i a partir d’aquest mateix any s’afilia a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya. És a l’Agrupació on comença una nova etapa fotogràfica, tant tècnica com estèticament parlant. Amb el propòsit d’impartir cursos de diverses tècniques d’il•luminació, comença a explorar nous horitzons i troba una nova inspiració: el cos femení.

 

L’exposició

Calipigia

Rubén Darío, prestigiós escriptor del modernisme hispanoamericà de coneguda tendència misògina, utilitzava aquest terme per referir-se a la bellesa de la zona glútia d’una dona. Calipigia (del grec kallipygos “belles natges”) és un adjectiu que històricament ha estat aplicat a algunes representacions artístiques de Venus o Afrodita, sent famosa la còpia d’una estàtua hel•lenística de Venus Calipigia.

Bodyscapes

El Bodyscape permet buscar en el cos un paisatge més introspectiu que literal: a cada model se li va demanar fer les mateixes figures però, a l’executar-les de forma improvisada, les sensacions que transmeten les instantànies són diferents a causa del valor afegit de les emocions de qui posa. També permet provocar la il•lusió òptica de l’observador gràcies al joc de les proporcions que permet la tècnica de la perspectiva. A més el recurs al blanc i negre contribueix a donar un to subtil i sensual, així com un ambient atemporal i sense espai en què només té protagonisme el retrat del cos i els camins que dibuixa a través de contorns, ombres i figuras.

Càncer de mama

En aquesta sèrie fotogràfica l’autor, sempre conscient de la bellesa de la diferència, pren partit amb el compromís social en la lluita contra el càncer de mama donant suport a les campanyes de diagnòstic precoç.